
Indyk z nadzieniem żurawinowym
Składniki:

- 1 indyk (3-3,5 kg)
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Nadzienie:
- 2 słoiczki żurawiny
- 1 jabłko
- 5 szklanek bułki pokrojonej w kostkę
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1/4 szklanki cukru (najlepiej brÄ…zowego)
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki bulionu z kostki drobiowej
Sposób przyrządzania:
Indyczkę umyć, osuszyć, natrzeć wewnątrz i z zewnątrz pieprzem oraz solą. Przygotować nadzienie: rodzynki opłukać i moczyć 30 min. w letniej wodzie. Jabłko zetrzeć na tarce do jarzyn. Kostki bułki skropić masłem. Żurawiny, wedle uznania dosłodzić. Włożyć bułkę, rodzynki, jabłko, skórkę cytrynową i cynamon, wlać bulion i wymieszać. Indyczkę luźno napełnić nadzieniem, otwór zaszyć białą bawełnianą nicią lub spiąć szpilkami do mięsa.
Masło roztopić w brytfannie, włożyć indyczkę, posmarować częścią masła, przykryć i piec 3 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 165°C, od czasu do czasu polewając wodą,
Można podawać z sałatką owocową.