Kaczka z jabłkami

Składniki:
170-mini-Borowka.jpg
- 1 kaczka świeża lub mrożona 1,5-2 kg (nie za tłusta)
- 8 jabłek
- 1 łyżka majeranku
- słoiczek borówek
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier
- pieprz
- sól
- oliwa do posmarowania formy

Sposób przyrządzania:
Kaczkę oczyść z nadmiaru tłuszczu. Jej wnętrze skrop sokiem z cytryny, następnie natrzyj solą, pieprzem i połową majeranku. Zawiń w folię i wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Obierz 2-3 jabłka i pokrój w cząstki, wymieszaj je z resztą majeranku, napełnij kaczkę, a otwór zaszyj. Kaczkę włóż do posmarowanego oliwą naczynia, skrop wodą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-190°C. Aby nie przesuszyć kaczki polewaj ją w trakcie pieczenia wypływającym z niej tłuszczem. Po 30 minutach natnij w kratkę skórkę na piersi kaczki i polej wytworzonym sosem. Po 45 minutach odwróć kaczkę. Co jakiś czas skrapiaj sosem. Po półtorej godzinie natnij nożem skórę między udami a korpusem, wtedy wypłynie z niej nadmiar tłuszczu. Jeśli skórka kaczki jest już ładnie zrumieniona, przykryj brytfannę folią i piecz jeszcze 20 minut. Z reszty jabłek wydrąż środki, jabłka napełnij borówkami. Owoce ułóż na blasze przed końcem pieczenia. Upieczoną kaczkę podawaj z jabłkami.