Nalewka na tarninie

Składniki:
170-mini-Tarnina.jpg170-mini-Tarnina.jpg170-mini-Tarnina.jpg
- 3 słoiczki tarniny
- 15 dag suszonych śliwek bez pestek
- 4 daktyle
- 10 dag rodzynek
- 1 łyżka suszonej mięty
- 10 goździków
- kawałek kory cynamonowej
- skórka z 1 cytryny
- 1 litr spirytusu 95%
- 2 litry wódki czystej 45%
- 3 szklanki wody źródlanej
- pół szklanki cukru trzcinowego

Sposób przyrządzania:
Do wyparzonego gąsiorka włożyć tarninę, rodzynki, pokrojone śliwki i daktyle, miętę, goździki, cynamon, skórkę z cytryny, zalać spirytusem wymieszanym z 2 szklankami wody źródlanej. Gąsiorek szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce, co trzy dni mocno gąsiorkiem potrząsać. Następnie zlać płyn znad owoców, owoce wycisnąć przez lniane lub bawełniane płótno.Otrzymany płyn dodać do nalewki. Miód wymieszać z szklanką wody, zagotować, zszumować, dodać cukier, ostudzić. Wymieszać z wódką, dolać do nalewki. Szczelnie zamknąć w gąsiorku i odstawić w chłodne ciemne miejsce minimum na 6 miesięcy. Po tym okresie ściągnąć płyn znad osadu, przelać do butelek. Pełnię smaku osiąga po roku leżakowania.