
Zupa japońska z grzybów
Składniki:
- cebula
- marchewka
- kawałek selera korzeniowego lub naciowego
- por
- po 100 g grzybów np. pieczarek, mun - według uznania
- 1 słoiczek grzybków nameko
- sól, pieprz, trochę masła lub łyżka oliwy
Sposób przyrządzania:
Grzyby jeśli są suszone, namoczyć 5 godzin wcześniej.
Cebulę posiekać drobno, zeszklić na patelni, następnie dodać pozostałe warzywa i grzyby pokrojone w kostkę.
Wszystko to poddusić na średnim ogniu około 5-10 minut, posolić, przełożyć do garnka.
Zalać około 1 litrem wody, zagotować, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować dopóki ziemniaki nie będą miękkie. Spróbować, przyprawić solą i pieprzem.
Można posypać zieloną pietruszką. Podawać z chlebem.