
Żurek staropolski
Składniki:


- 1 butelka gotowego Żuru razowego bądź domowego
- 30 dag białej kiełbasy
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 2 suszone grzyby
- 2 zÄ…bki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany 36-proc.
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- ugotowane ziemniaki do podania
Sposób przyrządzania:
Grzyby umyj i namocz w 1/2 szklanki wody. Cebulę i czosnek, pokrój na ćwiartki, lekko zrumień na patelni. Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach. Zagotuj 3 szklanki wody, dodaj grzyby, cebulę i czosnek, lekko posól. Włóż kiełbasę, gotuj na małym ogniu aż będzie miękka. Po 20 minutach gotowania dodaj przyprawy. Wlej Żurek domowy bądź razowy, wsyp rozkruszony majeranek i zagotuj. Zdejmij z ognia i połącz ze śmietaną. Rozłóż na talerzach połówki jajek i zalej zupą. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.